Havalar soğudu, uzmanı uyardı: ‘Bronşiolit’ bebeklerde çok ağır seyrediyor

Çocuklarda Bronşiolit Hastalığı Kış Aylarında Artıyor

Hava soğudukça, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu dönemde özellikle küçük çocuklar arasında sıkça görülen bronşiolit, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken önemli bir sağlık sorunu haline geliyor. Viral enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan bronşiolit, nefes darlığı, öksürük ve morarma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel’e göre, bronşiolit hastalığı özellikle kış aylarında sıkça görülüyor ve erken tedavi edilmesi gerekiyor. Hastalığın genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığını söyleyen Prof. Dr. Güzel, alt solunum yollarına indiğinde ise çocuklarda nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi ciddi sorunlara yol açabildiğini belirtiyor. Özellikle 2 yaş altı çocuklarda ve prematüre bebeklerde daha şiddetli seyrettiğini vurgulayan uzman, risk grubundaki çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Tedavi ve Önlemler

Prof. Dr. Güzel, hastalığın belirtilerinden biri olan dudaklarda morarma, solunumda zorluk, yüksek ateş ve beslenme sorunları durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca ortamın nemlendirilmesi ve çocukların beslenmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Uzman, bronşiolit hastalığından korunmak için aşıların önemli olduğunu ve özellikle risk altındaki çocuklara influenza ve RSV aşılarının yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bronşiolit hastalığının tedavisinin genellikle evde yapılabildiğini ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebileceğini belirten Prof. Dr. Güzel, tedavi sürecinde oksijen desteği, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü gibi önlemlerin önemli olduğunu ifade ediyor.

(Demirören Haber Ajansı)

Related Posts

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Kemik sağlığında sessiz üçlü: Kalsiyum, D Vitamini, K2

Süt içmek yetmez. Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini birlikte çalışmadan kemikler güçlenemez. Eksik ya da fazla dozlar ters etki yaratabilir. Yalnızca kalsiyum alıp D vitamini eksik bırakılırsa, kemik yerine damarlara kireç oturur. K2 vitamini olmadan bu kireçlenme hızlanabilir.

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, 40 dereceyi geçen skolyoz vakalarının yalnızca estetik değil, aynı zamanda solunum fonksiyonları ve iç organ sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Erken teşhis ve gerektiğinde cerrahi müdahale, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.

Alışkanlıklar böbrek taşına davetiye çıkarıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşı hastalığına karşı koruyucu önlemlerin çok önemli olduğunu belirterek, yaşam tarzı değişiklikleri, dengeli beslenme, aktif yaşam ve ideal kilo aralığında kalmanın böbrek sağlığını korumada etkili olduğunu bildirdi.

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”