CHP’den, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na ‘Esila Ayık’ başvurusu

CHP Milletvekilleri, Esila Ayık’ın Sağlık Sorunlarını Gerekçe Göstererek TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na Başvurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Kadıköy’de binlerce üniversite öğrencisinin katıldığı etkinlikte “Diktatör Erdoğan” yazılı döviz taşıdığı için tutuklanan Esila Ayık’ın sağlık sorunlarını ve eğitim hakkının engellendiğini gerekçe göstererek tutuksuz yargılanması için TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

Başvuruda, “Kaçma veya delil karartma şüphesi bulunmayan, katalog suçlardan yargılanmayan, sabit ikametli ve Belçika’da burslu eğitim gören öğrenci, yaklaşan sınavlarına katılmak zorundadır. Yargıtay ve insan hakları kararlarına göre ‘diktatör’ ifadesi ağır eleştiri kapsamında olup hakaret suçu oluşturmaz” denildi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Diyarbakır Milletvekili Sezgün Tanrıkulu, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, kronik kalp ve böbrek hastalığına rağmen cezaevinde tutulan üniversite öğrencisi Esila Ayık için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

“DEFALARCA HASTANEYE KALDIRILDI, DURUMU TIBBİ RAPORLARLA BELGELENDİ”

Esila Ayık’ın sağlık durumu ve öğrenciliğine dikkat çekilen başvuruda şu ifadelere yer verildi:

“8 Nisan 2025 tarihinde Kadıköy Gençlik Dayanışması etkinliğine katılan Esila Ayık, yere düşen ‘Diktatör Erdoğan’ yazılı pankartı kaldırarak fotoğraf çektirdiği gerekçesiyle, ifadeden habersiz olmasına rağmen 8 Nisan’ı 9 Nisan’a bağlayan gece arkadaşının evinde gözaltına alınmış, ertesi gün tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilerek Bakırköy Kapalı Kadın Ceza İnfaz Kurumu’na konulmuştur. Doğuştan kalp anomalisi ve kronik nefrotik sendrom hastalıkları bulunan genç, kalabalık ve hijyen sorunu olan koğuşta sağlık durumu ağırlaşarak defalarca hastaneye kaldırılmış, aort yetmezliği ilerlemiş ve tüm durum tıbbi raporlarla belgelenmiştir.

Kaçma veya delil karartma şüphesi bulunmayan, katalog suçlardan yargılanmayan, sabit ikametli ve Belçika’da burslu eğitim gören öğrenci, yaklaşan sınavlarına katılmak zorundadır. Yargıtay ve insan hakları kararlarına göre ‘diktatör’ ifadesi ağır eleştiri kapsamında olup hakaret suçu oluşturmaz. Tutukluluğa itiraz yetkisizlik nedeniyle sonuçlanmamıştır. Bu nedenle Esila Ayık’ın tutuksuz yargılanması ve eğitimine devam edebilmesi için gerekli şartların sağlanması gerekmektedir.”

Related Posts

Silah bırakma dünya basınında… ‘Önemli bir adım’

TERÖR örgütü PKK’dan bir grubun Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye’de barışa zemin hazırlamak için silah bırakıp bunları kazanda yakmaları uluslararası basında da geniş yankı buldu.

BM yetkilisinden destek uyarısı: ‘Savaş herkesi çok yordu’

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Göç Örgütü Başkanı Amy Pope, Ukrayna savaşında yerinden edilenlere yönelik destek programlarında oluşabilecek muhtemel sorunlarla ilgili uyarıda bulundu ve barışın zorunlu olduğunu söyledi.

BM Filistin Raportörü Albanese’ye ABD’den yaptırım Avrupa’dan Nobel

ABD, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım savaşına karşı duruşuyla Tel Aviv yönetiminin hedef tahtasına koyduğu BM Filistin Raportörü Albanese’yi yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Görevden alınan Fahrettin Altun devir teslim töreninde konuştu

İletişim Başkanlığı görevinden alınan Fahrettin Altun, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanlığı’na atandı. Altun, görevi Dışişleri Başkan Yardımcısı Burhanettin Duran’a teslim etti.

İngiltere Prensi George 12 yaşına basıyor, katı Kraliyet Protokolü başlıyor: Babası Prens William’dan ayrılmak zorunda

22 Temmuz’da 12 yaşına basacak olan İngiltere Prensi George için kraliyet protokolüne dayalı yeni bir dönem başlıyor. Taht sıralamasında ikinci olan genç prens artık babasıyla aynı araçta seyahat edemeyecek.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.