Altın rekor kırdı Özgür Demirtaş açık açık uyardı: Yatırımcıların hatalarını sıraladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarındaki bilinmezlik son olarak ek gümrük tarifelerine ilişkin kesin olmayan açıklamalarıyla piyasaları tedirginliğe itti. Trump’ın yarattığı tedirginlikten kaçan yatırımcı, güvenli limana sığınırken altın iç piyasada 3 bin 441 liralık gram fiyatıyla bir kez daha rekor kırdı.

Yükseliş trendi ve peş peşe gelen rekor fiyatlarıyla altın yatırımcının gözünü alırken ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan dikkat çeken paylaşım geldi.

ALTIN REKOR KIRDI ÖZGÜR DEMİRTAŞ AÇIK AÇIK UYARDI

Sosyal medyasından yaptığı paylaşımlarla ekonomideki gelişmeleri vatandaşın anlayacağı şekilde aktaran Özgür Demirtaş, bu kez Türkiye gibi yüksek enflasyonlu ülkelerde yatırımcının düştüğü hataları anlattı.

Vatandaşın hızlı düşen alım gücü karşısında doğru hamleleri yapmak için nasıl düşünmesi gerektiğini aktaran Demirtaş, kısa vadeli planların yaratacağı zarara dikkat çekti.

Demirtaş “Yatırımcının düştüğü hataları “Yatırım yaparken sıkça yapılan hatalar genellikle enflasyonun ekonomik etkilerini tam olarak anlamamak veya yanlış stratejiler uygulamak kaynaklanır” dedi. Yatırımcıya kaybettiren hataları 8 madde ile şöyle anlattı:

YATIRIMCILARIN HATALARINI SIRALADI

Yüksek enflasyonlu ülkelerde yatırım yaparken sıkça yapılan hatalar, genellikle enflasyonun ekonomik etkilerini tam olarak anlamamak veya yanlış stratejiler uygulamaktan kaynaklanır. Bu tür ortamlarda yatırım kararları dikkatle ele alınmalı ve bazı yaygın tuzaklardan kaçınılmalıdır.

İşte yüksek enflasyonlu ülkelerde yapılan başlıca yatırım hataları:

1-Enflasyonun Satın Alma Gücü Üzerindeki Etkisini Göz Ardı Etmek

Yatırımcılar, nominal getiri oranlarına odaklanıp reel getiri (enflasyondan arındırılmış getiri) hesaplamasını ihmal edebilir. Örneğin, bir yatırım %20 getiri sağlıyorsa ama enflasyon %25 ise, gerçekte satın alma gücünüz azalır. Hata: Enflasyonu hesaba katmadan “kârlı” görünen yatırımlara yönelmek.

2-Kısa Vadeli Düşünmek

Yüksek enflasyonlu ortamlarda para hızla değer kaybettiği için insanlar genellikle kısa vadeli çözümlere (örneğin, nakit tutmak) yönelebilir. Ancak nakit, enflasyon karşısında erir. Uzun vadeli, enflasyona karşı koruma sağlayan varlıklara (altın, döviz, gayrimenkul, yüksek faizli yerel para gibi) yatırım yapmamak bir hatadır.

3- Yerel Para Biriminde Aşırı Güven

Yerel para biriminin değer kaybedeceğini öngörmeden, tüm yatırımları yerel para cinsinden yapmak risklidir. Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde döviz kuru dalgalanmaları sık görülür ve bu durum yerel para birimindeki varlıkların değerini eritebilir.

4- Yanlış Varlıklara Yatırım Yapmak

A-Sabit Getirili Menkul Kıymetler: Yüksek enflasyonda sabit faizli tahviller veya mevduatlar reel kayıplara yol açabilir.
B-Değer Kaybeden Sektörler: Enflasyonun vurduğu, fiyatlama yapamayan veya ithalata bağımlı sektörlere yatırım yapmak zarar getirebilir.

5- Risk Yönetimini İhmal Etmek

Yüksek enflasyonlu ülkelerde ekonomik belirsizlik fazladır. Portföyü çeşitlendirmemek veya tüm sermayeyi tek bir varlığa yatırmak, beklenmedik çöküşlerde büyük kayıplara neden olabilir.

6- Enflasyon Korumalı Araçları Kullanmamak

Bazı ülkelerde enflasyona endeksli tahviller veya benzeri araçlar bulunurken, yatırımcılar bu fırsatları değerlendirmeyebilir. Bu, enflasyona karşı korumasız kalmalarına yol açar. Bu tahviller ancak enflasyon ölçümünün doğru yapıldığı ülkelerde işe yarar.

7- Paniğe Kapılıp Aceleci Davranmak

Enflasyonun yarattığı panikle, piyasa zamanlamasını yanlış yaparak (örneğin, dipte satıp zirvede almak) zarar edilebilir. Duygusal kararlar yerine soğukkanlı bir strateji eksikliği ciddi bir hatadır.

8-Maliyet Artışlarını Hesaba Katmamak

İşletme sahipleri veya girişimciler, enflasyonun hammadde, işçilik ve operasyonel maliyetleri artıracağını öngörmezse, yatırımın kârlılığı beklenenden düşük kalabilir.

Related Posts

Mehmet Şimşek bu kez danışmadan girecek: Berber fırıncı derken sıra onlara geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için Maliye ekiplerini teyakkuza geçirmiş işe küçük esnafın kapısını çalarak başlamıştı. Vergide kayıp kaçakla mücadeleyi “Kimse vergi …

Ucuz iletişim dönemi sona erdi: BTK’den o hizmete erişim engeli!

BTK, sekiz farklı eSIM hizmet sağlayıcısına erişim engeli getirdi. Karar, dijital SIM kullanıcıları arasında tepkiyle karşılandı.

Demirören’den 7 yılda 890 milyon dolar tahsil etti

Demirören Grubu’nun 2018’de aldığı kredi Meclis Komisyonu’nda görüşüldü. Krediyi veren Ziraat Bankası’nın Genel Müdürü vekilleri bilgilendirdi. 1 milyar doları aşan borçtan bugüne kadar 890 milyon dolar tahsilat yapıldığını belirtti.

Alkole bugün de zam geldi! 70’lik rakının fiyatı cüzdan yakıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV zammıyla, alkol ürünlerinde de yeni zamlar peş peşe geliyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, rakı gurubuna zam geldiğini açıkladı …

Bakan Şimşek: İkinci çeyrekte sanayide güçlü bir yıllık büyüme bekliyoruz

Bakan Şimşek: İkinci çeyrekte sanayide güçlü bir yıllık büyüme bekliyoruz

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …