CHP’den AYM’ye 3 başvuru: Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, DDK ve İmamoğlu!

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 3 dosya ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurduğunu açıkladı. 

Günaydın, ilk dosyanın ‘3 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ ile ilgili olduğunu bildirdi. Söz konusu kararnamelere ilişkin düzenlemelere itiraz ettiklerini bildiren Günaydın, kararnamelerin iptalini istediklerini bildirdi.

İkinci başvurunun Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) her kademe ve rütbedeki kamu hizmetlisini görevden alma yetkisi tanınmasına ilişkin kanunun iptali için olduğunu bildiren Günaydın, “Devlet Denetleme Kurulu aracılığıyla bu yetkiyi Cumhurbaşkanı kullanacak” dedi.

Üçüncü başvurunun ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan soruşturmalara ilişkin olduğunu aktaran Günaydın, söz konusu başvurunun İmamoğlu’nun avukatı aracılığıyla iletildiğini kaydetti.

Günaydın, şu ifadeleri kullandı:

“Biliyorsunuz Devlet Denetleme Kurulu’na ‘denetimsiz sultanlara’ verilebilecek bir yetki verdiler. Aslında DDK aracılığıyla bu yetkiyi Cumhurbaşkanı kullanacak. Daha evvel bunu düzenleme içinde vermişerdi. M eclis’te yaptığımız müzakerelerle bunu kapsamdan çıkarmıştık. ancak AKP artık Meclis’in temayülündeki centilmkenlik anlaşmalarını dahi hiçe sayacak bir hadsizlik içerisinde. Bunu meclisin çalışma sistematiği açısından son derece sakıncalı olarak görüyoruz. Çünkü aynı düzenlemeyi daha evvel anlaşarak kapsamdan çıkardığımız düzenlemeyi daha sonra yeniden bir torba kanununun içerisine koydular ve DDK’ya ilişkin 3 ayrı maddeyi geçirdiler. Bu yalnızca 4 Şubat tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı.

Biliyorsunuz ana muhalefet partisine 60 gün içerisinde AYM’ye başvurma hakkı veriyor. Anayasaya aykırı olan düzenlemelerin iptali ve yürütmelerinin durdurulması için. 4 Şubat tarihinde yayınlanan bu düzenlemeyi yalnızca 8 gün içerisinde AYM’ye getirdik. Ben huzurunuzda CHP’nin hukuk bürosuna ve ilgili tüm arkadaşlara teşekkür etmek isterim. İnsan üstü bir çalışmayla 8 gün içerisinde bugün AYM’ye teslim ettik.”

DDK’YE VERİLEN YETKİ NE?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülen ‘191 Sıra Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ kabul edildi.

Kanunla, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) her kademe ve rütbedeki kamu hizmetlisini görevden alma yetkisi tanındı.

Yeni dönemde odalar, bakanlıklar ve belediyelerdeki her rütbeden kamu çalışanları, DDK’nın “ilgili kurul üyesi” veya “denetçisinin”, “görevden uzaklaştırma” emrine tabi.

Related Posts

Suriye’nin devlet arması değişti: Kartal ve 14 tüyü ne anlama geliyor?

Beşşar Esed liderliğindeki Baas yönetiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinin ardından, zalim rejime ait kalıntılar da bir bir silinmeye başladı. Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan medyaya yansıyan bir görselde, devletin resmi armasının değiştirildiği görüldü. Armada kanatlarında 14 tüy bulunan bir kartal üstüne üç yıldız bulunuyor.

ABD’nin Ukrayna’ya füze yardımını kestiğinden haber yokmuş

Pentagon’un Ukrayna’ya silah sevkiyatını durdurma kararı Washington’da büyük bir şaşkınlık yarattı. Karar, Dışişleri ve Beyaz Saray’ın bile devre dışı bırakıldığı bir süreçte alındı. Cumhuriyetçiler tepki gösterdi, Colby ise sürecin Ukrayna desteğini sürdürdüğünü savundu.

Netanyahu’nun oğlu Anver korkudan adını değiştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Avner Netanyahu’nun, 2022 yılında eğitim amacıyla İngiltere’ye gitmeden önce güvenlik endişesiyle adını değiştirdiği bildirildi. ÜNİVERSİTE KAYDINI FARKLI İSİMLE YAPTIRDI Yerel basında yer alan haberlere …

MHP’li Adan’dan AKP’li vekillere tepki: Nereye gidiyorsunuz arkadaş, ayıp ya!

MHP’li Adan’dan AKP’li vekillere tepki: Nereye gidiyorsunuz arkadaş, ayıp ya!

Türkiye’de Erdoğan’la görüşmesinde koltuk krizi çıkardı, şimdi kendi koltuğu sallanıyor

Ankara’da 4 yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmede kanepeye oturtulduğu için ‘cinsiyetçi’ yaklaşım iddiasıyla kriz çıkartan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yine koltuk krizi yaşıyor. AP, von der Leyen’e ‘güvensizlik önergesini’ oylayacak. Önerge geçerse, von der Leyen ekibi gidecek.

Bodrum’da göçmen ticareti yapan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis cezası verildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinden lastik botlarla göçmenlere 4500-4800 Euro arasında 14 mil uzaklıktaki Leros adasına geçiren ve son işinde yakalanan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis 350 bin Euro cezası verildi.