Fransa, yapay zeka için 109 milyar euro ayırdı

ABD ve Çin’in büyük pay aldığı yapay zeka sektöründe Fransa’nın da yer almasını isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önümüzdeki yıllarda Fransa’da yapay zeka projelerine 109 milyar euro yatırım yapılacağını açıkladı.

Bu açıklama, Paris’te Pazartesi günü başlayacak olan Yapay Zeka Eylem Zirvesi öncesinde geldi. Zirvede dünya liderleri ve OpenAI CEO’su Sam Altman gibi sektör liderleri bir araya gelecek. Macron, “Avrupa ve Fransa, bu konudaki yatırımlarını hızlandırmalı” dedi.

Bu hamle, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz ay duyurduğu, OpenAI ve SoftBank tarafından yönetilecek 500 milyar dolarlık Stargate yapay zeka altyapı projesinin ardından geldi.

YAPAY ZEKA ALTYAPISI HIZLANIYOR

Google, Amazon, Microsoft ve Meta, yalnızca bu yıl yapay zeka ile ilgili sermaye harcamalarına toplam 300 milyar dolar ayırdı.

Çin’de ise DeepSeek gibi şirketlerle, düşük maliyetli rekabetçi modeller geliştirdi. Huawei de, Nvidia’nın lider olduğu çip sektöründe iddialı yatırımlar yapıyor.

Fransa’daki yatırımların en büyüklerinden biri, Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelecek. Abu Dabi merkezli MGX fonu, ülkede yeni bir veri merkezi kampüsü kurmak için 50 milyar euro yatırım yapacağını açıkladı.

Ayrıca Kanadalı varlık yönetim şirketi Brookfield, Fransa’daki yapay zeka altyapısını desteklemek için 20 milyar euro yatırım yapacağını duyurdu.

Zirvede ayrıca, kamu yararına yapay zeka projelerini desteklemeyi amaçlayan, kar amacı gütmeyen Current AI fonunun oluşturulacağı belirtildi. Beş yıl içinde 2,5 milyar euro’ya ulaşması hedeflenen fonda şimdiden 400 milyon euro toplandı.

AVRUPA’NIN YAPAY ZEKA ATILIMI

Avrupa’nın bu alandaki iddiasını güçlendirmeyi hedefleyen bir diğer girişim de AB Yapay Zeka Şampiyonları İnisiyatifi oldu.

General Catalyst’in öncülüğündeki yatırım grubu, Avrupa’daki yapay zeka girişimlerine yatırım yapmak, kritik altyapıyı güçlendirmek ve yapay zekayı şirketlerde uygulamak için beş yıl içinde 150 milyar euro harcamayı planlıyor.

Volkswagen, Spotify ve Exor gibi 60’tan fazla Avrupalı şirket de bu girişime destek veriyor. Bu grupların, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e yapay zeka ve veri mevzuatının basitleştirilmesi yönünde öneriler sunması bekleniyor.

Macron için bu zirve, Fransa’nın küresel ölçekte gücünü göstermek adına bir fırsat niteliğinde. Çin ve ABD yapay zeka sektöründe büyük ilerleme kaydederken Macron, Avrupa’nın kendi platformlarını ve uygulamalarını geliştirmesi gerektiğini savunuyor.

Paris merkezli yapay zeka girişimi Mistral’in başlıca destekçilerinden biri olan Macron, daha açık ve paylaşıma dayalı sistemleri teşvik etmek istiyor.

Related Posts

Silah bırakma dünya basınında… ‘Önemli bir adım’

TERÖR örgütü PKK’dan bir grubun Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye’de barışa zemin hazırlamak için silah bırakıp bunları kazanda yakmaları uluslararası basında da geniş yankı buldu.

BM yetkilisinden destek uyarısı: ‘Savaş herkesi çok yordu’

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Göç Örgütü Başkanı Amy Pope, Ukrayna savaşında yerinden edilenlere yönelik destek programlarında oluşabilecek muhtemel sorunlarla ilgili uyarıda bulundu ve barışın zorunlu olduğunu söyledi.

BM Filistin Raportörü Albanese’ye ABD’den yaptırım Avrupa’dan Nobel

ABD, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım savaşına karşı duruşuyla Tel Aviv yönetiminin hedef tahtasına koyduğu BM Filistin Raportörü Albanese’yi yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Görevden alınan Fahrettin Altun devir teslim töreninde konuştu

İletişim Başkanlığı görevinden alınan Fahrettin Altun, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanlığı’na atandı. Altun, görevi Dışişleri Başkan Yardımcısı Burhanettin Duran’a teslim etti.

İngiltere Prensi George 12 yaşına basıyor, katı Kraliyet Protokolü başlıyor: Babası Prens William’dan ayrılmak zorunda

22 Temmuz’da 12 yaşına basacak olan İngiltere Prensi George için kraliyet protokolüne dayalı yeni bir dönem başlıyor. Taht sıralamasında ikinci olan genç prens artık babasıyla aynı araçta seyahat edemeyecek.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.