Genç işsizliği alarmda: 10 gençten 6’sı istihdama katılamıyor!

Genç İstihdamı Türkiye Raporu: Her 10 Gençten 6’sı İstihdama Dahil Olamıyor

DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan yeni rapora göre, Türkiye’de gençler arasında istihdam sorunu büyük bir sorun haline gelmeye devam ediyor. Raporda vurgulanan noktalardan biri, her 10 gençten 6’sının istihdama dahil olamıyor olması. Gençlerin işsizlik, güvencesiz çalışma koşulları, genç yoksulluğu, sendikalaşma gibi konular detaylı şekilde incelenmiş.

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası’nın hazırladığı rapora göre, meslek lisesi mezunlarının üniversite mezunlarından daha fazla istihdam edildiği belirtiliyor. Ayrıca, eğitimde ya da istihdamda olmayan gençlerin sayısının arttığı gözlemleniyor ve genç işçilerin yüzde 91’inin sendikasız olduğu raporlanıyor.

Onurlu ve Güvenceli Yaşam İçin Emekten Yana Politika Şart

Raporda yer alan ifadelere göre, Türkiye’de genç istihdamı, neoliberal politikaların ve sermaye yanlısı ekonomi anlayışının mağduru durumunda. Gençler, işsizlik, güvencesizlik ve kayıt dışı çalışma gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Devletin kamusal istihdamı küçültmesi, eğitim ve üretim arasındaki bağın zayıflaması ve iş piyasasının piyasa koşullarına bırakılması gençlerin geleceğini belirsizlik ve yoksulluk içinde bırakıyor.

Genç İstihdamı Verileri

Türkiye’de 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yalnızca yüzde 39,5’i istihdama katılabilirken geri kalan yüzde 60,5 iş gücüne dahil olamıyor. Cinsiyet eşitsizliği de iş gücü piyasasında belirgin bir şekilde görülüyor; erkeklerin istihdam oranı yüzde 51,7 iken kadınlarda bu oran yüzde 26,4 seviyesinde.

Türkiye OECD Ortalamasının Altında

OECD verilerine göre, Türkiye’nin genç istihdam oranı düşük seviyelerde seyrediyor. Genç işsizliği oranı yüzde 37,3 iken üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranı yüzde 24,9. Genç işçilerin yüzde 91’i sendikasız ve yoksulluktan en çok çocuklar ve gençler etkileniyor.

Sürdürülebilir Politikalar Talep Ediliyor

DİSK/Genel-İş, gençlerin çalışma hayatına katılımını artırmak ve sosyal haklarını güvence altına almak için sürdürülebilir politikaların önemli olduğunu vurguluyor. Üniversitelerde özerk eğitim sistemi, kamu yatırımları, sendikal hakların korunması ve cinsiyet eşitliğine dayalı politikalar öne çıkan talepler arasında yer alıyor.

Related Posts

Akaryakıta peş peşe zam: Motorinde de fiyat arttı, tabelalar gece yarısı değişti

Akaryakıt fiyatlarında artış sürüyor. 13 Haziran gecesi benzine gelen 1,46 TL’lik zammın ardından, 14 Haziran itibarıyla motorin fiyatı da 1,49 TL yükseldi. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları belli oldu.

İslam Memiş altının düşeceği rakamı açıkladı. Hazır olun diyerek tüyoyu verdi. Altını olanları gerecek haber

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altın için 4.050 TL, ons altın için 3.180 dolar seviyelerini alım fırsatı olarak işaret etti. Yıl sonu hedefi 4.500 TL! Altın piyasası, jeopolitik gerilimlerin etkisiyle hareketli günler yaşıyor …

Emeklileri en çok o banka kazandırıyor: 27 bin lira verecek

Haziran ayıyla birlikte bankalar emekliler için promosyon rekabetine girdi. Maaşını VakıfBank’ataşıyan emeklilere özel 27.000 TL’ye varan ödeme fırsatı sunuyor. İşte kampanya şartları ve detayları… Vakıfbank’ın duyurduğu kampanya göre, maaşını …

Hindistan ile davalık olan Çelebi Hava Servisi’nden yatırımcılarına açıklama

Çelebi Hava Servisi, Hindistan’daki bağlı ortaklıklarının güvenlik izinlerinin iptaline karşı açtığı davalarda yargı süreçlerinin sürdüğünü açıkladı. Şirket, yatırımcılara “önemli gelişmeler olursa bilgilendirme yapılacaktır” dedi.

Brent petrol güne nasıl başladı?

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 66 dolardan işlem görüyor. Cuma günü 66,38 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,34 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,5 …

Bakan Işıkhan: 2024’te 357 Milyon TL “emzirme ödeneği” sağladık

Bakan Işıkhan: 2024’te 357 Milyon TL “emzirme ödeneği” sağladık