İşte dünyada en çok aranan meslek: Kimler talep görüyor?

Arabalar tekerlekli akıllı telefonlara dönüşüyor ve benzeri görülmemiş değişimlerle karşı karşıya olan dört tekerlekli dünyada yeni bir sayfa açılıyor.

Yakın zamana kadar makine mühendislerine dayanan küresel otomotiv sektörü, artık yazılım mühendislerini bünyesine katmak için hummalı bir şekilde çalışıyor ancak bu çabaları her zaman başarılı olmuyor.

Özellikle Toyota, Honda ve Subaru gibi cesur stratejiler benimseyen Japon üreticilerin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu görülüyor. Şirketler yüksek maaşların ötesinde, son derece estetik çalışma ortamları gibi diğer çalışma teşviklerine de yatırım yapıyorlar.

Japon yayın organlarının haberine göre Subaru , geçtiğimiz şubat ayında Tokyo’nun kalbi olan ünlü Shibuya semtinde yazılım mühendislerine özel ikinci ofisini açtı.

Şehrin en ikonik binalarından biri olan Shibuya Scramble Meydanı’nın 41. katında bulunan ofis, 80 kişilik kapasiteye sahip olup Japonya’nın başkenti Tokyo ve Fuji Dağı’nın panoramik manzarasını sunuyor.

Toyota , açığı kapatmak için video oyun sektöründen ve diğer teknoloji şirketlerinden profesyonellere yönelirken, Honda da personel yönetim sisteminde değişiklikler yaparak ücretleri ve çalışma koşullarını daha esnek hale getirdiğini duyurdu.

JAPONYA’DA CİDDİ BİR YAZILIM MÜHENDİSİ AÇIĞI VAR

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın verilerine atıfta bulunan medya kuruluşları, Japon otomobil üreticilerinde yazılım mühendislerine olan talebin hızla arttığını , ancak kalifiye profesyonel arzının sürekli azaldığını bildiriyor.

2025 yılı sonuna kadar Japonya’nın yaklaşık 33.000 yazılım mühendisi açığıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Bu sayının 2030 yılına kadar 50.000’in üzerine çıkması bekleniyor .

EKONOMİ OTOMOBİL ÜRETİCİLERİNİN PLANLARINI ALTÜST EDİYOR

Nitelikli işçi çekememe, Japonya’nın üstün olmayı hedeflediği bir alan olan yazılım tanımlı araçların geliştirilmesini önemli ölçüde etkiliyor.

Asya ülkesi , 2030 yılına kadar yazılım tanımlı araç pazarının yüzde 30’unu ele geçirmeyi hedefliyor ancak doğru iş gücü olmadan bu hedef ütopik görünüyor.

Japon şirketleri artık işe alım stratejilerini yeniden tanımlamak zorunda kalıyor ve makine öğrenimi, elektromobilite, hidrojen yakıt hücreleri ve elektronik kontrol üniteleri (ECU) gibi alanlarda uzmanlığa sahip yazılım mühendisleri arıyor.

Toyota’nın eski yöneticilerinden ve Woven by Toyota’nın şu anki CEO’su James Kuffner , Japon üreticilerin Çinli ve Amerikalı rakiplerinin gerisinde kaldığı konusunda uyarıda bulundu .

Aktardığı verilere göre, 2024 yılı itibarıyla Japonya’da sadece 1,4 milyon BT mühendisi bulunuyor . Bu sayı, ABD’deki (4,5 milyon) ve Çin’deki (3,5 milyon) mühendis sayısından çok daha az.

Ayrıca Japonya, BT mühendislerinin maaşları açısından dünya genelinde ancak 31. sırada yer alıyor ve bu durum, mühendislerin daha iyi maaşlar veren diğer ülkelerdeki şirketleri seçmesine neden oluyor.

Aynı yayınlarda, uzmanlaşmış eleman çekmenin önündeki en önemli engellerden birinin, otomotiv sektörünün makine mühendislerine uygun çalışma ortamı olarak görülmesi ve bu nedenle teknoloji şirketi olarak tanınmaması olduğu belirtiliyor .

Ancak aynı sorun Asya dışındaki diğer otomotiv üreticilerini de etkiliyor. Lider konumlarını korumak istiyorlarsa, yeni gereksinimlere hızla uyum sağlamaları gerekiyor.

Related Posts

Alkole dev zam geliyor! Bugün son gün!

3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu verilerinin açıkladı. Açıklanan veriler sonrası akaryakıt, alkol ve sigaraya otomatik özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı geldi. Zamla birlikte bira ve rakı grubunda fiyatlar değişti. Zamlı …

Eskişehirli iş adamı Avrupa ülkesinde kulüp satın aldı!

Kuzey Makedonya futbolunun köklü kulüplerinden biri olan Tikves Kavadarci, artık Türk bir iş insanının yönetiminde. Eskişehirspor’un eski başkanlarından Osman Taş, kulübün çoğunluk hissesini devralarak Tikves’in yeni sahibi oldu.

Spotify’a dava açılabilir: ‘Dini ve milli değerler’ sopası gösterildi!

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify’da Türkiye’de ‘dini ve milli değerler’e takıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uygulamayı mercek altına aldı ve “dini ve milli değerleri hedef alan içerikler” olduğuna hükmettiği durumda ceza …

Dünyayı etkileyen Trump tarifelerinde kritik gelişme

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’da başlayacak olan yeni gümrük tarifelerinin 1 Ağustos itibarıyla bazı ülkelere uygulanacağını duyurdu. Trump, cuma gününden itibaren ilgili ülkelere resmi bildirimlerin gönderileceğini açıkladı.

Sigaraya 5 TL zam geldi: En düşük ve en pahalı sigara ne kadar?

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından sigaraya 5 TL zam yapıldığını açıkladı. Dündar, paylaşımında JTI sigara grubuna ilk zammın yapıldığını duyurdu.

AKP emekliye vermediği parayı köprü ve otoyol yapan müteahhitlere ödeyecek: İşte kanıtı

Temmuz ayı gelir gelmez zamlar sıralandı. Döviz kurlarındaki yüksek nedeniyle İstanbul’da köprü ve otoyollara örtülü zam geldi. Peki zamlar sonrası otoyol ve köprü ücretleri ne oldu? Hazine her araç için şirketlere ne kadar ödeyecek? İşte detaylar…