Türkiye ile Mısır yeni işbirliklerine odaklandı

Türkiye ve Mısır Arasında Yeni İşbirliği Kapıları Açılıyor

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin geçen yıl gerçekleştirdikleri karşılıklı ziyaretler, iki ülke ekonomik ilişkilerinde yeni işbirliği kapıları açtı.

İki liderin ziyaretleriyle birlikte eğitimden ulaştırmaya, tarımdan sanayiye, enerjiden sağlığa kadar birçok alanda anlaşmalara imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret ve ekonomi, işbirliğimizin lokomotifini oluşturuyor.” ifadesini kullandı.

Mısır’a yapılan ziyaretler kapsamında bu yıl içinde tüm sektörleri kapsayan ticari heyetlerin yanı sıra sektörel ziyaretler de planlanıyor. Türkiye’den bir genel ticaret heyeti halen Mısır’da yeni işbirliği imkanlarını değerlendiriyor ve ziyaret bugün sona erecek.

Ziyaret sonrası otomotiv sektörünü temsilen bir grup iş insanı 3-7 Şubat’ta Kahire’ye gidecek. Bu ziyarette otomotiv sektöründeki işbirliği imkanları değerlendirilecek ve sektörde yeni ihracat kapıları açılması bekleniyor.

  • Ticaret hacmi 8,6 milyar doları aştı

Türkiye’nin Mısır ile ticaret hacmi artış göstererek 2024’te 8 milyar 608 milyon dolara ulaştı. Erdoğan ve es-Sisi’nin hedefi ise bu tutarı 15 milyar dolara çıkarmak.

  • “Türk yatırımları 3,5 milyar dolar seviyesine ulaştı”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, Türk yatırımlarının 3,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve yeni yatırımların planlandığını belirtti. Yatırımlar genellikle tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde yoğunlaşıyor.

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Mısır Temsilcisi Osman Evren Arıkan, Türk ve Mısır arasındaki ticaret ve sanayi işbirliği potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayarak, Mısır’ın Türk sanayisi için genişleme üssü ve Afrika pazarına giriş kapısı olabileceğini ifade etti.

“2025’in ticari ilişkiler için altın yıl olmasını bekliyorum”

Türk-Mısır İş Konseyi Eş Başkanı Adel El-Lamei, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimine vurgu yaparak, Türk ticaret heyetinin Mısır’daki ziyaretinin bu çabalara bir örnek olduğunu belirtti.

Related Posts

Uzun ve kısa vadeli yatırımın yönü değişti: Dolardan çıkanların tercihi ‘frank’ oldu!

Almanyalı dev Deutsche Bank’ın yayınladığı rapora göre Amerikan doları son yılların en kötü senaryosunu yaşarken, euro ve İsviçre frangı karşısında da peş peşe değer kaybetti. Yatırımcıların ise kısa ve uzun vadeli yatırımları değişti.

Beklenen müjde geldi, ödemeler bugün yapılacak! Tam tamına 5,5 milyar liralık destek

Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, destekleme ödemelerine ilişkin bilgi verdi. Tarımda sürdürülebilir üretim için desteğin kendilerinden, bereketin üreticilerden olduğunu vurgulayan Yumaklı, “5 milyar 519 milyon 93 bin lira …

Ateşkes iyimserliğiyle “korku endeksi”nde düşüşler yüzde 9’u buldu

Piyasalarda “korku endeksi” olarak bilinen ve S&P 500 Endeksi’ndeki dalgalanmayı gösteren VIX Endeksi, İsrail ve İran arasındaki çatışmalarda ateşkes sağlanmasıyla yüzde 9 gerileyerek 18,10 seviyesine indi.

Ifo İş Ortamı Güven Endeksi yükselişini altıncı aya taşıdı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, faiz indirimleri ve hükümetin büyük mali paketinin şirketlerin gelecekteki işleri konusunda daha iyimser olmasını sağlamasıyla haziranda 88,4 puana yükselerek artış serisini altıncı aya taşıdı.

ABD, İran’ı, gerilim bakırı vurdu

Bakır vadeli işlemleri, pazartesi günü pound başına 4,81 dolar seviyelerine gerileyerek önceki günkü kazançlarını sildi. Bu düşüş, ABD’nin hafta sonu üç İran nükleer tesisine düzenlediği hava saldırılarının ardından geldi. Söz konusu saldırılar, ABD …

Borsa İstanbul güne nasıl başladı?

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,03 yükselişle 9.195,44 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,02 değer kaybederek 9.102,02 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi …