Topraktaki mikroplastikleri biyolojik olarak parçalayabilen mantar türleri tespit edildi

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Aydın, toprakta bulunan mikroplastikleri biyolojik olarak parçalayabilen ve bunları besin olarak tüketen 7 farklı mantar türü tespit ettiklerini bildirdi.

5 milimetreden küçük plastik parçaları olarak tanımlanan mikroplastikler, su yoluyla tarım alanlarına taşınabiliyor ve uzun vadede toprağın yapısını bozma riski teşkil ediyor.

Tarımsal alanlardaki mikroplastik varlığıyla mücadele amacıyla “Topraklardaki mikroplastik kirliliğinin giderimine yönelik biyoteknolojik uygulamalarla tasarlanan biyoremediasyon metotlarının geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi yürüten İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Aydın, mikroplastiklerin topraktaki biyoçeşitliliğin azalmasına ve toprakta yaşayan canlı türlerinin ölmesine neden olduğunu söyledi.

Mikroplastiklerin besin zinciri yoluyla insan vücuduna kadar ulaşabildiğini belirten Aydın, “(Mikroplastikler) Bizim için zararlı patojen türlerinin ve hastalık yapıcı organizmanın artmasına sebep oluyor. Toprakta yetişen bitkiler, kökleri aracılığıyla mikroplastikleri alıyorlar. Bu bitkileri tüketen hayvanlar ve insanlar aracılığıyla da mikroplastik insan vücuduna taşınmış oluyor. Özellikle tarım arazilerindeki mikroplastik birikimini kontrol altına almak, insanlarda oluşabilecek mikroplastik yükünü azaltmak açısından büyük önem taşıyor.” dedi.

Atık su arıtma tesisleri bu kirleticiye göre dizayn edilmediği için hem bu tesislerin çıkışındaki suda hem de çamurda yüksek oranda mikroplastik bulunduğuna işaret eden Aydın, tarımsal alanlarda sulama için kullanılan bu su ve gübre olarak kullanılan çamur nedeniyle toprağa yüksek miktarda mikroplastik karıştığını anlattı.

“Tarım arazilerinde, okyanuslardakinden 4 ila 24 kat daha fazla mikroplastik var”

Topraklardaki mikroplastiklerin çevreyi sucul alanlardaki mikroplastiklerden çok daha fazla etkilediğine dikkati çeken Aydın, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine atıfta bulunarak özellikle tarım arazilerinde, okyanuslardakinden 4 ila 24 kat daha fazla mikroplastiğin bulunduğu ve insan vücuduna giren mikroplastiklerin büyük kısmının topraklardaki mikroplastiklerden kaynaklandığı bilgisini paylaştı.

Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arıtılmış atık sularla sulanmış, mikroplastiğin yoğun olduğu bir tarım alanı seçtik ve bu topraklardan farklı metotlarla mantarlar izole ettik, 10 tanesini denedik. Tabii mikroplastiğin de farklı türleri var. Özellikle polietilen gibi zor parçalanan mikroplastik türlerinde parçalamasını denedik ve şu aşamada 7 mantar türünün başarılı olduğu ortaya çıktı. Mikroplastiklerin parçalanmasında yüzde 35’in üzerinde başarı elde ettik. Literatür tarandığında, bu 7 mantar türünün daha önce plastik giderme kapasitesiyle raporlanmadığı görülüyor. Özellikle polietilen gibi parçalanması zor bir plastiği ilk kez giderdiğini belirlediğimiz türler bulunuyor. Bu nedenle söz konusu türlerin her biri bizim için oldukça özgün.”

Mantarlar arasında literatürde henüz tanımlanmamış ve kendileri tarafından isimlendirilecek yeni türlerin de mevcut olduğunu aktaran Aydın, özellikle mikroplastik kirliliğine sahip topraklardan örnekler aldıkları için bu ortamlarda yaşayan ve daha önce bilinmeyen türlerle karşılaşma olasılığının arttığını ve araştırma sürecinde yeni türlere rastladıklarını söyledi.

Projenin 3 aşamadan oluştuğundan bahseden Aydın, ilk aşamada mantarları izole ettiklerini ve laboratuvardaki küçük mikrokozmoz şişelerinde farklı plastik türlerine karşı etkinliklerini test ettiklerini, burada başarılı olan mantar türlerinin ikinci aşamada kontrollü koşulların sağlandığı serada deneneceğini, son aşamadaysa bu mantarların Diyarbakır’da seçilen bir arazide uygulanarak nihai etkinliğinin değerlendirileceğini kaydetti.

“Hem sera hem de arazi çalışmalarında deneyeceğiz”

Temel amaçlarının tespit ettikleri mantarların tarımsal alanlarda yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Aydın, “Projenin en önemli noktalarından biri hem sera hem de arazi çalışmalarında bu türleri deneyecek olmamız çünkü biz laboratuvar koşullarında deniyoruz, ortamımızı ayarlayabiliyoruz. O yüzden giderim çok yüksek oluyor ama biz bunun doğal ortamlarda da sürdürülebilir olmasını amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Seçtikleri mantarların sadece mikroplastiği parçalamakla kalmayıp topraktaki biyoçeşitliliği de artırdığına dikkati çeken Aydın, sera ve arazi çalışmalarıyla bunların çiftçiler ve ziraatçiler tarafından kolay kullanımına yönelik solüsyonlar hazırlamayı planladıklarını bildirdi.

Dünyada yapılan benzer araştırmaların özellikle bakteriler odağında olduğunun ve ilk kez mantarlar ve algler gibi ökaryotik canlıların mikroplastikleri parçalamasıyla ilgili bir çalışmayı kendilerinin hayata geçirdiğinin altını çizen Aydın, “Dünyadaki çalışmaların etkinliği sadece laboratuvar ortamında test edilirken, biz araştırma kapsamında yapacağımız arazi uygulamasıyla, laboratuvar ortamında mantarlarla elde ettiğimiz başarının gerçek hayattaki karşılığını görebileceğiz.” ifadelerini kullandı. (AA)


 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, “Akın Gürlek” ve “bilirkişi” soruşturmalarından ifade veriyor

TIKLAYIN – Hasan Cemal | Bugünün dünyası, bugünün Türkiyesi beni korkutuyor

TIKLAYIN – Bakan Şimşek açıkladı: 2025’te dezenflasyonda dört temel husus

İMO Ankara Şube’den çarpıcı Kartalkaya raporu: Otelde tek yangın merdiveni var, o da yönetmeliğe aykırı!

TIKLAYIN -Alvaro Morata Galatasaray için geliyor; işte anlaşma detayları!

Related Posts

Çin, Ay mekiği Mıngcou’nun “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı

Çin’in, 2030 yılında başlamayı planladığı insanlı Ay görevlerinde kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptığı bildirildi.

Yıldırım’da yaz spor okulları başlıyor

Yıldırım Belediyesi, 4-14 yaş arası çocukla gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimi için yaz ayları boyunca 17 branşta yaz spor okulu düzenliyor.4 dönem halinde faaliyet gösterecek yaz spor okulu 23 Haziran’da başlıyor.

Kütahya Belediyespor’dan Milli Takıma gurur tablosu

Kütahya Belediyespor, tarihinde bir ilki gerçekleştirerek basketbol branşında Milli Takıma sporcu göndermenin gururunu yaşıyor. Kulüp bünyesinde yetişen genç ve yetenekli basketbolcu Zeki Akant, 3×3 U-23 Yaş Altı Türkiye Milli Takımı’na seçildi.

İran – İsrail savaşı nasıl sonuçlanır? Yapay zeka açıkladı

İsrail ve İran arasındaki doğrudan çatışmalar, yıllardır perde arkasında süren siber saldırılar, casus suikastlar ve vekil gruplar üzerinden yürüyen savaşların ardından ilk kez alenen sıcak çatışmaya dönüştü. Bu gelişmelerin ardından yedi gelişmiş yapay zekâ modeli, durumu analiz ederek olası senaryoları ortaya koydu.

Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Yıllardır hafıza ve düşüncenin mimarları olarak yalnızca nöronlara odaklanan bilim dünyası, yeni bir çalışmayla bu anlayışı sorgulatacak bir bulguya ulaştı. Mayıs ayında PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yıldız şeklindeki beyin hücreleri olan astrositler, beynin devasa hafıza depolama kapasitesinden sorumlu olabilir.

Gizlilik tartışması büyüyor; ChatGPT sohbetleri kalıcı olabilir

Gizlilik tartışması büyüyor; ChatGPT sohbetleri kalıcı olabilir